Linki do pobrania formularzy z tekstu są nieaktualne dlatego tutaj wyszczególniam kolejno aktualne linki do potrzebnych wniosków:
- WPR_P1_f1 - Formularz, Instrukcja wypełniania
- Ppw_P1_f1a
Oto tekst:
Opracowanie dotyczy stanu prawnego procesu rejestracji winnicy i
winiarni, aktualnego w roku 2013, dotyczy w szczególności osób
fizycznych (rolników nie prowadzących działalności gospodarczej w
rozumieniu ustawy o swobodzie działalności gospodarczej). Przybliżone są
również dodatkowe informacje dla osób prowadzących działalność
gospodarczą (przedsiębiorstwa).
Opracowanie można kopiować, udostępniać i publikować w całości, bez ograniczeń.Ustawa z dnia 12 maja 2011 r. z późn. zm. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, definiuje zasady produkcji i rozlewu, a od 2011 roku pozwala na sprzedaż wyprodukowanego przez osobę fizyczną wina gronowego, bez konieczności wpisu do działalności gospodarczej i ewidencji CEIDG,
Podstawa prawna:
- Art. 15 USTAWY z dnia 12 maja 2011 r. z późn. zm. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina;
- Art. 96 USTAWY z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi
- Art. 3 USTAWY z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej
Osoby fizyczne wytwarzające i sprzedające własne wino mogą więc pozostać rolnikami a tym samym korzystać z dopłat do produkcji rolnej. Mogą być zarejestrowane w KRUS, a nie w znacznie droższym ZUS.
Nie muszą rejestrować się w centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, o ile nie wytwarzają więcej niż 100 hektolitrów (10 tys. litrów) wina z winogron z własnej uprawy.
Nowelizacja Ustawy „winiarskiej” Dz. U. 2014 poz. 23 - USTAWA z dnia 22 listopada 2013 r. dopuszcza produkcję cydru i perry, oraz miodów pitnych z własnej pasieki, jednak to opracowanie dotyczyć będzie w szczególności win gronowych.
Rolnik (osoba fizyczna prowadząca indywidualne gospodarstwo rolne, posiadająca grunty rolne oraz numer gospodarstwa rolnego nadanego w powiatowym biurze ARiMR) powinna rozpocząć procedurę rejestracji produkcji, rozlewu i sprzedaży wina wg następującej kolejności:
1. Agencja Rynku Rolnego (do 15 lipca)
Formularz rejestracyjny producenta rolnego i wniosek o wpis do ewidencji producenta wina po nowelizacji ustawy „winiarskiej” wypełnia się do 15 lipca.
- Formularz rejestracyjny producenta rolnego WPR_P1_f1, instrukcja wypełnienia WPR_P1_w1. Pliki najlepiej pobrać ze strony ARR, http://www.arr.gov.pl/index.php?option= ... ;Itemid=67
- Wniosek o wpis do ewidencji producenta wina Ppw_P1_f1. Pobierane ze strony ARR http://arr.pl/index.php?option=com_cont ... Itemid=175
Oba dokumenty (WPR_P1_f1 i Ppw_P1_f1) można wysłać jednocześnie do Agencji Rynku Rolnego (ARR) w terminie do 15 lipca na adres podany na stronie WWW ARR - tj.
Agencja Rynku Rolnego, ul. Nowy Świat 6/12, 00-400 Warszawa (przed wysłaniem można sprawdzić na stronach WWW Agencji Rynku Rolnego, czy nie nastąpiła zmiana adresu wysyłki dokumentów rejestracyjnych).
Do wypełnienia wniosku Ppw_P1_f1 potrzebne są dane z Wypisu z rejestru gruntów, jeżeli ktoś nie posiada - można zadzwonić do Urzędu Gminy i poprosić o podanie danych w szczególności - Nazwa Obrębu Ewidencyjnego, Numer Obrębu Ewidencyjnego, Numer Arkusza Mapy.
Po wysłaniu dokumentów (najlepiej list polecony za potwierdzeniem odbioru) - czekamy na decyzję z ARR (ARR w tym czasie powiadamia również IJHARS (Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych), oraz PIORiN (Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa). Warto zapoznać się z plikiem .pdf "Warunki uczestnictwa w mechanizmie..." (załącznik „warunki_wino_2013”).
Agencja Rynku Rolnego w Warszawie przesyła w ciągu kilku dni, Świadectwo Rejestracji w ARR na druku WPR_P1_z3, oraz Decyzję o Wpisie do ewidencji producentów i przedsiębiorców wyrabiających wino z winogron .... na rok gospodarczy 2013/2014 (decyzja przesyłana jest corocznie do producenta wina po uprzednim zgłoszeniu do ARR).
W kolejnych latach produkcji wina wysyła się corocznie do 15 lipca do ARR skrócony wniosek o wpis do ewidencji producentów wina Ppw_P1_f1a – dostępny na stronie www ARR pod adresem: http://arr.pl/data/01650/ppw_p1_f1a_wino_2013.pdf
2. Urząd Statystyczny - (po otrzymaniu decyzji z ARR)
Rejestracja osoby fizycznej prowadzącej indywidualne gospodarstwo rolne – podstawa prawna:
Art. 42 ustawy z dnia 29 czerwca 1995 r. o statystyce publicznej (Dz. U. Nr 88, poz. 439),
z uwzględnieniem zmian wprowadzonych.
Na formularzu RG-1 wnioskuje się w Urzędzie Statystycznym o nadanie numeru REGON dla osoby fizycznej prowadzącej indywidualne gospodarstwo rolne.
W formularzu RG-1 jest pole do wypełnienia (nieobowiązkowe) kratka „5” - nazwa zwyczajowa jednostki, gdzie podajemy nazwę swojej winnicy oraz imię i nazwisko, które będzie można wykorzystywać na pieczątkach, drukach itp. (pomimo nieposiadania Firmy i wpisu CEIDG)
UWAGA: do 1999 roku wszystkie gospodarstwa rolne powinny mieć nadany numer REGON – wynika to z powszechnego spisu rolnego, który był zinwentaryzowany do 2000 roku, dlatego należy sprawdzić w wyszukiwarce numerów regon – czy przypadkiem numer REGON już nie istnieje. Adres www wyszukiwarki: http://www.stat.gov.pl/regon/
3. Urząd Skarbowy – (po otrzymaniu numeru REGON)
W Urzędzie Skarbowym, właściwym ze względu na adres zamieszkania dokonuje się rejestracji w zakresie podatku od towarów i usług na druku VAT-R, oraz wniosek o ujęcie w ewidencji EURO-NIP na druku NIP-7.
Oznacza to że rolnik staje się płatnikiem podatku VAT, rejestracja jest konieczna, gdyż będziemy sprzedawać własne wino, które jest towarem akcyzowym i podlega opodatkowaniu (obecnie stawką 23% VAT). Natomiast plusy rejestracji są takie, że wszelkie koszty produkcji będzie można odliczyć od przychodu. Należy pamiętać o zaznaczeniu kratki Nr 59 w VAT-R, aby zostać unijnym płatnikiem VAT (możliwość zakupu w krajach unijnych sprzętu, od którego odliczymy podatek VAT).
W druku VAT-R można zaznaczyć, że księgowość będzie prowadziło biuro rachunkowe – podając jego dane, lub zaznaczamy, że księgowość prowadzimy we własnym zakresie na zasadach ogólnych tj. prowadząc księgi rachunkowe (do zakupu w każdym sklepie papierniczym).
Po rejestracji w US – otrzymamy pocztą decyzję o wpisie do ewidencji płatników VAT, oraz na stronach internetowych www będziemy widoczni jako europejski płatnik podatku VAT, adres strony www do sprawdzenia podatnika VAT: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/
koszt opłaty skarbowej – 170 zł.
Zgodnie z Art. 10 ust. 1 pkt 9 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, produkujący rocznie poniżej 100 hl wina rolnicy mają przychody z innych źródeł. Jeśli są ponadto podatnikami VAT, to ich przychodem jest kwota pomniejszona o VAT należny.
4. Urząd Celny (po zarejestrowaniu się w U. Skarbowym)
podstawa prawna: art. 47 Ustawy o podatku akcyzowym z 2008r.
Kolejny krok w legalizacji sprzedaży wina z własnych upraw to Urząd Celny, należy pamiętać, że zgłoszenie do U. Celnego musi być wysłane co najmniej 3 tygodnie przed planowanymi zbiorami (dodanie drożdży fermentacyjnych do nastawu - czynność podlegająca dozorowi U. Celnego), ponieważ 1 tydzień ma Naczelnik U. Celnego na potwierdzenie przyjęcia „zgłoszenia rejestracyjnego”, a 2 tygodnie na przygotowanie i podpisanie „Akt weryfikacyjnych”.
Wypełniamy deklarację AKC-R (zgłoszenie rejestracyjne) Rozporządzenie Ministra Finansów z 2012 roku poz 1532 załącznik Nr 1.
Zgłoszenie wypełniamy i składamy do właściwego Urzędu Celnego (podległość wg starych województw).
Naczelnik Urzędu Celnego w terminie do 7 dni ma potwierdzić przyjęcie zgłoszenia rejestracyjnego. Zgłoszenie jest bardzo proste do wypełnienia, jeśli producent jest osobą fizyczną - podaje Nr NIP, a nie PESEL ponieważ zamawianie i wydawanie banderol akcyzowych wykonuje się na drukach z numerem NIP (inaczej nie zostaną wydane znaki akcyzy - banderole), mając już numer NIP i REGON osoba fizyczna (rolnik) podaje je oraz Numer PKD (11.02.Z), podajemy również datę (miesiąc i rok) pierwszego obowiązku akcyzowego tj. naklejenie banderoli na butelkę. (może to być przyszły rok kalendarzowy).
Do AKC-R dołączamy:
- ksero decyzji z ARR o wpisie do ewidencji producentów wyrabiających wino z winogron.... na rok gospodarczy....
- potwierdzenie uiszczenia opłaty skarbowej dla właściwego Urzędu Miasta (jest to 170 zł.) z tytułu: Rejestracja w zakresie podatku akcyzowego. (może być wydruk przelewu z konta ROR).
Należy pamiętać że po otrzymaniu potwierdzenia zgłoszenia rejestracyjnego wypełnia się kolejny wniosek o „Urzędowe sprawdzenie”, a to kolejne 14 dni czekania więc nie będzie można zacząć produkcji wcześniej niż po 7+14+1=22 dni. 1 dzień jest potrzebny na zgłoszenie rozpoczęcia działalności (moment rozpoczęcia fermentacji).
5. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych (do 15 sierpnia)
Kolejnym krokiem, którym można lub nie się zająć to zgłoszenie zamiaru certyfikacji rocznika produkowanego wina, oraz nazwy odmiany winogron ( jeśli producent takie dane będzie chciał umieścić na etykiecie). Termin składania wniosku do WIJHARS to 15-08 każdego roku kalendarzowego.
Certyfikacja nie jest obowiązkowa, (zgodna z Rozporządzeniem Komisji WE Nr 607/2009) jednak dość kosztowna - przykładowe koszty poniżej.
202 PLN - jeśli uprawiana winnica ma do 1 ha powierzchni
19 PLN - za każdy rozpoczęty ha uprawy
10 PLN - za certyfikację jednej odmiany winorośli
21 PLN - za dojazd do 50 km od WIJHARS do winnicy (w moim przypadku)
21 PLN - za jedną godzinę pracy urzędnika (zawsze jest możliwość dodania swoich informacji na kontr-etykiecie).
6. ARR – deklaracje (do 31 sierpnia)
PRZYPOMNIENIE:
31-08-2013 upływa termin składania deklaracji do ARR - zgodnie z Rozporządzeniem M R i R W z dnia 9-12-2011 Pozycja 20. (na stronach ARR, rynek wina, podane są aktualne terminy składania deklaracji).
7. Urząd Celny (sierpień – po otrzymaniu potwierdzenia rejestracji AKC-R)
Następny etap - Urząd Celny. (na podstawie ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW w sprawie urzędowego sprawdzenia z dnia 14 grudnia 2009 r.)
ZGŁOSZENIE rozpoczęcia działalności podlegającej kontroli. (tzw. urzędowe sprawdzenie), nie ma specjalnego wniosku w tej czynności, jednak są podane wytyczne co zgłoszenie w sprawie urzędowego sprawdzenie powinno zawierać.
Zgłoszenie jest przesyłane w dwóch egzemplarzach do właściwego naczelnika urzędu celnego.
Zgłoszenie powinno zawierać:
- dane identyfikacyjne podmiotu, w tym pełną nazwę podmiotu, a w przypadku osoby fizycznej — imię i nazwisko;
- numer identyfikacji podatkowej (NIP);
- osoba fizyczna (rolnik) może podać PESEL;
- numer krajowego rejestru urzędowego podmiotów gospodarki narodowej REGON;
- adres siedziby podmiotu;
- określenie rodzaju działalności podlegającej kontroli;
- określenie miejsca prowadzenia działalności podlegającej kontroli.
Do zgłoszenia przesyłanego przed rozpoczęciem działalności dołącza się załączniki:
- Szkic sytuacyjny
- Wykaz przyrządów
- Opis procesu technologicznego produkcji wina białego i czerwonego
- Instrukcja obiegu dokumentacji produkcyjnej i magazynowej
- Wykaz osób odpowiedzialnych za wykonywanie obowiązków w zakresie objętym kontrolą
Przy zgłoszeniu (osobiste) należy mieć ze sobą:
- dowód osobisty
- akt własności obiektów w których prowadzona jest produkcja (nie tylko akt własności ziemi).
- decyzja o wpisie do ewidencji producentów i przedsiębiorców wyrabiających wino z winogron ..... na rok gospodarczy ... (z ARR)
Uwaga: rolnik na tym etapie nie musi posiadać tzw. koncesji na sprzedaż alkoholu – przedsiębiorca powinien dołączyć koncesję (trzeba wytłumaczyć urzędnikom, że sprzedaż tego wino może się rozpocząć dopiero za rok i nie ma potrzeby ubiegać się o koncesję już teraz).
Po wysłaniu dokumentów Urząd Celny ma 2 tygodnie na Urzędowe sprawdzenie i wydanie „Akt weryfikacyjnych”.
8. SANEPID (przed złożeniem wniosku do Urzędu Gminy o wydanie koncesji )
Ponieważ informacja "Wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej" potrzebna jest do uzyskania koncesji na sprzedaż alkoholu - należy wniosek wypełnić wcześniej tj. przed wnioskiem do U. Gminy o koncesję.
Wniosek o „wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej" odbieramy w Powiatowej Stacji SANEPID w wydziale Żywności i bezpieczeństwa Żywienia.
Osoba fizyczna (rolnik nie prowadzący działalności gospodarczej w rozumieniu przepisów o swobodzie działalności gospodarczej) podaje : Imię, Nazwisko Nr producenta rolnego z ARMiR, PESEL, nazwa winnicy i adres zakładu (czyli miejsca produkcji wina)
W rodzaju i zakresie prowadzonej działalności .... podajemy "Uprawa winogron, produkcja i sprzedaż win gronowych z własnych upraw".
W rodzaju żywności będącym przedmiotem produkcji lub obrotu podajemy: "owoce winogron, wino gronowe (jeśli ktoś chce sprzedawać soki, kompoty, warzywa, sadzonki to dopisuje to wszystko razem.
Uwaga - kody PKD, do wniosku: 01.21.Z ; 11.02.Z ; 47.21.Z ; 47.25.Z
Czytelny podpis.
Ważna informacja: w obecnym stanie prawnym do produkcji wina potrzebny jest „wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli”, natomiast do sprzedaży wina „decyzja o zatwierdzeniu lokalu i wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli”.
Stacja SANEPID-u taki wniosek rejestruje i wydaje Informację o wpisie, którą dołączamy do wniosku do U. Gminy/Miasta o wydanie zezwolenia na sprzedaż alkoholu. Ważne jest, żeby na "wpisie" była informacja "Sprzedaż win gronowych".
9. Urząd Gminy-Miasta (po uzyskaniu wpisu/decyzji z SANEPID-u)
WNIOSEK do Urzędu Gminy-Miasta, o wydanie "koncesji na sprzedaż alkoholu" (Ustawa o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi z 1982 roku)
Jako producenta win gronowych z upraw własnych (osoba fizyczna -rolnik) dotyczy nas Art. 96 pkt.2, oraz Art. 186.
Aby sprzedawać wino do hurtowni oraz odbiorcom indywidualnym - pozostawiamy nie skreślone we wniosku "poza miejscem sprzedaży", (wtedy mamy koncesję na minimum 2 lata), jeśli interesuje nas tylko "wyszynk" w winiarni-winnicy (bez sprzedaży detalicznej) pozostawiamy nie skreślone słowa "w miejscu sprzedaży" (wtedy koncesja jest na minimum 4 lata, ale z SANEPIDU wówczas musimy mieć decyzję o zatwierdzeniu lokalu, a nie sam wpis zakładu).
Każdy kto chce sprzedawać wina z naklejoną banderolą musi pozostawić nie skreślone "poza miejscem sprzedaży".
W jednym wniosku można ubiegać się o koncesję zarówno na sprzedaż do konsumpcji poza miejscem, jak i w miejscu sprzedaży.
Ponieważ każda gmina ma określoną ilość punktów sprzedaży alkoholu (określoną uchwałą rady gminy) należy dobrze rozeznać temat i wcześniej złożyć wniosek (przed powstaniem obowiązku akcyzowego – czyli przed naklejeniem banderol) o wydanie "koncesji".
Druk wniosku do wypełnienia pobiera się z U. Gminy, wypełnia się i dołącza załączniki:
- świadectwo rejestracji w ARR jako producenta rolnego
- decyzja z ARR o wpisie do ewidencji producentów i przedsiębiorców wyrabiających wino z winogron ..... na rok gospodarczy …
- akt własności obiektów, w których prowadzona jest sprzedaż wina ( lub pisemna zgoda właściciela - zarządcy lub administratora budynku, jeśli punkt sprzedaży zlokalizowany jest w budynku wielorodzinnym)
- dowód osobisty
- zaświadczenie z SANEPIDU o wpisie do rejestru zakładu podlegającego urzędowej kontroli i/lub decyzję.
Po rozpatrzeniu wniosku (komisja gminna ds. alkoholowych zbiera się średnio 1 raz na miesiąc) Gmina przesyła informację pozytywną lub negatywną, oraz info o opłacie i terminie rozpoczęcia sprzedaży alkoholu. (wielkość opłat przedstawia Art 11 - Ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi z 1982 r.)
10. Urząd Celny (urzędowe sprawdzenie)
Urząd Celny umawia się na kontrolę i odbiór pomieszczenia WINIARNI - tzw. "urzędowe sprawdzenie".
Po "urzędowym sprawdzeniu - będzie można wysłać zgłoszenie do U. Celnego o czynności podlegającej kontroli - tj. przerób winogron, a dokładnie moment zaszczepienia drożdżami winiarskimi nastawu na wino. Za kilka dni będą gotowe dokumenty „Akta weryfikacyjne” do podpisu.
11. Urząd Celny – Urząd Gminy
Z Urzędu Gminy - po posiedzeniu komisji ds. rozwiązywania problemów alkoholowych otrzymujemy informację, o pozytywnym (bądź negatywnym) rozpatrzeniu wniosku i udzieleniu pozwolenia na sprzedaż alkoholu.
Po informacji telefonicznej z Urzędu Celnego podpisuje się „Akta weryfikacyjne” które odbiera się wraz z decyzją zatwierdzającą te akta.
12. Urząd Celny – (wstępne zapotrzebowanie na banderole)
Sprawą ważną jest wstępne zapotrzebowanie na banderole - składane do 30.10. każdego roku kalendarzowego, do Ministerstwa Finansów za pośrednictwem U. Celnego właściwego ds. znaków akcyzy - nazwa druku to: "WSTĘPNE ZAPOTRZEBOWANIE NA BANDEROLE PODATKOWE I LEGALIZACYJNE".
Proces produkcji i związane z nim raportowanie (w tym również do Okręgowego Urzędu Miar) – to oddzielny temat, który w powyższym zestawieniu był tylko wyrywkowo przedstawiony, gdy terminy zgłoszeń do kolejnych urzędów pokrywały się z koniecznością raportowania czy zapotrzebowania na banderole.
Proces rejestracji produkcji i sprzedaży wina gronowego z własnych upraw, przez osobę fizyczną prowadzącą indywidualne gospodarstwo rolne.
Producenci do 1000 hl wina gronowego nie muszą prowadzić składu podatkowego. Wynika to z ustawy o podatku akcyzowym (DzU z 2004 r. nr 29, poz. 257 z późn. zm.) Przepis (art. 47 ust. 1 pkt 2) mówi, że produkcja win gronowych uzyskanych z winogron z upraw własnych w ilości mniejszej niż 1000 hl w ciągu roku kalendarzowego może odbywać się poza składem podatkowym. Stawka akcyzy na wino wynosi 158 zł od 1 hl gotowego wyrobu.
Opracowanie poprzednie było opisem stanu prawnego aktualnego do roku 2013, i dotyczyło w szczególności osób fizycznych (rolników nie prowadzących działalności gospodarczej w rozumieniu ustawy o swobodzie działalności gospodarczej). W listopadzie 2013 roku weszła w życie nowelizacja „Ustawy winiarskiej”, która wraz ze zdobytą wiedzą podczas rejestracji winnic przyczyniła się do pewnych zmian w powyższym opracowaniu w stosunku do poprzedniego.
Opracowanie można z powodzeniem stosować przy rejestracjach winnic w Polsce, do czasu kolejnych zmian, które niestety są bardzo potrzebne – zwłaszcza w Ustawie o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi i podatku akcyzowym.
Mam nadzieję, że opracowanie to przyczyni się do zwiększenia ilości podmiotów produkujących i sprzedających wino z własnych winnic, przyczyniając się tym samym do wzrostu gospodarczego i uatrakcyjnienia turystycznego regionów.
13. Urząd Skarbowy - (fiskalizacja kasy fiskalnej)
Zakupu kasy fiskalnej dokonujemy przed planowaną sprzedażą wina, można to uczynić po zlaniu i obanderolowaniu wina. Nauka obsługi kasy przebiega w trybie niefiskalnym tzn. nie jest nadany i zarejestrowany numer kasy i nie jest zgłoszona w Urzędzie skarbowym fiskalzacja. Po zapoznaniu się z działaniem kasy i jej obsługą - firma sprzedająca kasy dokonuje fiskalizacji i wypełnia potrzebne dokumenty, które należy dostarczyć do Urzędu Skarbowego.
Należy pamiętać przy wypełnianiu wniosku, że kasa będzie obsługiwała sprzedaż w miejscu instalacji (adres zgodny z koncesją na sprzedaż alkoholu) oraz poza miejscem instalacji. Informacja ta jest o tyle istotna, że wówczas kasę możemy zabrać np. na Konwent Polskich Winiarzy i legalnie sprzedawać wino (oczywiście uzyskując z danego miasta zezwolenie 2-dniowe na sprzedaż alkoholu)
Dariusz Rosół - Winnice Przeworskie
Potrzebne formularze znajdziecie Państwo w załącznikach do pierwszego tekstu - TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz