18 października 2014

uprawa winorosli, odkwaszanie pola

wapnowanie, odkwaszanie winnicy
Zastosowana ilość wapna: 100 kg/10 ar winnicy czyli tona na hektar. Zalecana dawka tegoż wapna to 2-3 tony/hektar. Wydawać by się mogło, że dawka wapna była zbyt mała, jednak jak widać na zdjęciu obok wapnowałem jedynie rzędy winorośli, tak więc ilość wapna powinna być wystarczająca. Druga kwestia jest taka, że zalecana ilość tego nawozu to 2-3 tony na hektar jednak nie pisze przy jak silnym zakwaszeniu gleby. Nie znalazłem takiej informacji na opakowaniu. Ponadto znalazłem informację, że dawki nawozów wapniowych w przeliczeniu na tlenek wapnia (CaO), zależnie od stopnia zakwaszenia, powinny wynosić: na glebach lekkich 1-2 ton/ha, na glebach średnich od 1,5 do 3 ton/ha, na glebach ciężkich od 2 do 4 ton/ha. Gleba, na której znajduje się winnica należy raczej do gleb ciężkich tak więc ilość wapna nie powinna być przesadna.
Koszt jednego 25-cio kilogramowego worka wapna nawozowego to około 8 zł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz